Metodov boj - Marsina, Richard, 1923- (Metod-život, 2005)
Cieľom autora bolo predstaviť život a činnosť takej významnej osobnosti, ako bol arcibiskup Metod. Po smrti Konštantína Cyrila bol arcibiskup Metod ústrednou postavou utvárania samostatnej cirkevnej organizácie a zápasu o používanie slovanského jazyka v liturgii, ktorý sa až vtedy naplno rozpútal.