Z pastierčaťa herec 2. zv.: Veselé a vážne príbehy z hereckého života - Jariabek, Ondriš, 1908-1987 (Slovenský spisovateľ, 1988)
Ondrej Jariabek patril k hercom, ktorí si všímali divadelnú činnosť v širších spoločenských a ľudských súvislostiach. Obzvlášť mal bystré oči, ak išlo o hercov, a to rovnako na skúškach, predstaveniach, ako aj v súkromí alebo pri iných príležitostiach. Tento jeho rozšírený pohľad nadobudol nového poznania, či poznania z iného pohľadu. Do jedinečného celku sa začleňujú s karikatúrnymi portrétmi Karola Zachara. Kresby tohto divadelného umelca predstavujú v našej satirickej kresbe výnimočnú a neopakovateľnú hodnotu. Ich vysoká estetická úroveä znamenite dopĺňa Jariabkove slovné portréty a vytvára vzácnu hodnotu slova a výtvarného prejavu.