John Reed : (Džon Rid) - Gladkov, Teodor (Postavy a osudy, 1980)
John Reed, Američan z bohatej rodiny, absolvent aristokratickej Harvardskej univerzity, jeden z najlepšie platených novinárov na svete, ktorého čakala oslnivá žurnalistická kariéra - a zástanca štrajkujúcich textilných robotníkov v Patersone či coloradských baníkov, zúrivý odporca vojny v Mexiku i prvej svetovej, priateľ ruskej revolúcie, spoluzakladateľ Komunistickej strany USA, člen Výkonného výboru Kominterny. Takým zložitým vývinom prešiel za svojho krátkeho, no legendárneho života John Reed.