John Reed (Džon Rid) - Gladkov, Teodor; Takáčová, Magda, 1924-2014; Brož, Róbert, 1939-2011; Jedľovská, Daniela (Bratislava Obzor, 1980)
John Reed, Američan z bohatej rodiny, absolvent aristokratickej Harvardskej univerzity, jeden z najlepšie platených novinárov na svete, ktorého čakala oslnivá žurnalistická kariéra - a zástanca štrajkujúcich textilných robotníkov v Patersone či coloradských baníkov, zúrivý odporca vojny v Mexiku i prvej svetovej, priateľ ruskej revolúcie, spoluzakladateľ Komunistickej strany USA, člen Výkonného výboru Kominterny. Takým zložitým vývinom prešiel za svojho krátkeho, no legendárneho života John Reed.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; životopisy; biografie; próza; ruská literatúra - texty; Takáčová, Magda (slovenská prekladateľka. * 29.04.1924 Baďan, Slovensko -)