Balady - Podjavorinská, Ľudmila, 1872-1951 (Moja klasika, 1998)
Podjavorinskej balady - patria medzi klenoty slovenskej básnickej tvorby. Vychádzajú z ľudovej tradície. ale zdôrazňujú najmä všeľudské hodnoty a citové polohy života človeka. Živým jazykom, humorom a iróniou však reagujú i na rozpory sveta.