Diplomat 2 : (The Diplomat) - Aldridge, James, 1918-2015 (Členská knižnica, 1976)
Vďaka znalostiam jazykov, predovšetkým perzštiny a ruštiny, dôvernému poznaniu iránskych pomerov a napokon aj vďaka osobným vlastnostiam ocitá sa mladý anglický vedec Ivre McGregor vo svete diplomatov. Ako pomocník lorda Essexa, navonok uhladeného, no ostrieľaného a prefíkaného, bezohľadne brániaceho mocenské záujmy britského impéria na Blízkom a Strednom východe, prichádza s osobitným poslaním do Moskvy a spoznáva zákulisie britskej diplomacie. Povinnosti ho opäť privedú do rodného Iránu, kde sa stretáva zoči-voči s krutosťami feudálnych pánov, zaostalosťou a biedou prostého ľudu a ako zajatec mokrínskych kočovníkov spoznáva záhadný a hrdý Kurdistan.