Agáty: Druhá Kniha o Palánku - Ballek, Ladislav, 1941-2014; Dusík, Stanislav, 1946-; Gális, Jozef; Glocko, Peter, 1946- (Bratislava Smena, 1981)
Agáty sú ďalšou knižkou o Palánku, voľným pokračovaním Pomocníka aj Južnej Pošty. To isté mesto, všetky zväčša už známe postavy, len vymenili úlohy - hlavní aktéri z predchádzajúcich kníh sú tu vedľajší, vedľajší zasa hlavní. Deje sa tu odvíjajú zhruba od konca minulého storočia až do rokov šesťdesiatych. V súvislosti s touto výmenou hrdinov hovorievam o určitej epickej spravodlivosti - tá nepozná bezvýznamného človeka a zanedbateľný ľudský osud.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; mestské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Ballek, Ladislav (slovenský spisovateľ, politik a diplomat, * 02.04.1941 Terany, Slovensko - 15.04.2014 Bratislava, Slovensko); Dusík, Stanislav (slovenský maliar, grafik, ilustrátor. * 06.06.1946 Boleráz, Slovensko -); Glocko, Peter (slovenský spisovateľ, scenárista a autor literatúry pre deti a mládež, 02.06.1946 Muráň -)