Spáleniská : (Brandstellen) - Degenhardt, Franz Josef, 1931- (LUK, 1981)
Degenhardtov román "Spáleniská" je príbehom hamburského advokáta Bruna Kappela, ktorý sa po rokoch vracia do rodného mestečka na zlatú svadbu svojich rodičov. Bruno prichádza do svojho domova i za iným cieľom - chce varovať svoju bývalú priateľku Karin pred zradou, ktorá sa dostala do teroristickej skupiny. Bruno ju hľadá a stretáva dávnych priateľov, príbuzných, známych a tí mu rozprávajú o sebe, o svojich názoroch na súčasné dianie. Bruno stretne i lásku, Máriu, ktorá ho živelne a mocne upúta a napokon ho vtiahne do víru udalostí v boji o Malé Švédsko, prírodnú rezerváciu. Degenhardt je senzitívny, vysoko kultivovaný rozprávač, ktorý na takom krátkom časovom úseku majstrovským perom podal plastický, presvedčivý obraz o živote i o zmýšľaní ľudí v NSR, vyhmatal najbolestivejšie miesta, jemné odtiene vo vzťahu muža a ženy, sklamania aj túžby.