Kto nám vládol - Švihran, Ladislav, 1931- (Perfekt, 2002)
Za dlhé stáročia vládlo obyvateľstvu na dnešnom území Slovenska množstvo panovníkov. Spočiatku to boli vladári domáceho pôvodu, neskôr - keď sme sa nadlho stali súčasťou mnohonárodnostných ríš - panovníci cudzieho pôvodu. Žezlo držali tristo rokov Arpádovci, štyristo rokov Habsburgovci. Ale vládli nám aj králi z rodu Anjouovcov, Jagelovcov, Luxemburgovcov...