Tušenie tieňa: Hľadanie stratených civilizácií (Tušení stínu) - Souček, Ludvík: 1926-1978; Izakovičová, Margita; Izakovič, Ivan: 1934-; Pernecký, Jozef: 1944- (Bratislava Tatran, 1981)
Autor v nej náväzne popisuje niektoré nevyjasnené fakty zo starších a mladších dejín ľudstva a zaoberá sa pritom otázkou možnej existencie dávnych vyspelých civilizácií alebo možnom živote vo vesmíre. Je to druh špekulatívnej literatúry väčšinou nezaloženej na vedeckých úvahách.
Z obsahu: Niekoľko nepríjemných skutočností. Zaujímavé nálezy. Zvláštne mapy a neznámi kartografovia. Zabudnuté lode. Predsa len ďalekohľady? Dávne Hirošimy. Jedno z takomstiev pyramíd. Strážcovia Veľkonočného ostrova. Delfíny, môjmu srdcu milé. Formy života vo vesmíre....
Keywords: príbehy autorské; civilizácie staroveké; civilizácie zaniknuté; civilizácie mimozemské; javy neobjasnené; Souček, Ludvík (český spisovateľ science fiction najmä pre mládež a literatúru faktu. * 17.05.1926 Praha, Česko - 26.12.1978 Praha, Česko); Izakovič, Ivan, pseudonym Ivan Podolinský (slovenský prozaik, dramatik, autor rozhlasových hier, spisovateľ pre deti a mládež, prekladateľ. Otec prekladateľ, dramatizátor, publicista Karol Izakovič (* 21.05.1903 - 24. 02. 1998). * 15.11.1934 Bratislava, Slovensko -); záhady nevysvetliteľné; delfíny; česká literatúra - texty; Veľkonočný ostrov; Pernecký, Jozef (slovenský výtvarník, grafik, typograf. * 19.04.1944 Kúty, Slovensko -); kartografia; vesmír; próza; knihy populárno-náučné