Otázniky nad hrobmi : (Otazníky nad hroby) - Souček, Ludvík: 1926-1978 (Periskop, 1986)
Otázniky nad hrobmi, hoci zostali posledným dielom, ktoré obľúbený (a dávno už tiež kultový) spisovateľ, predčasne zosnulý doktor Ludvík Souček napísal - sú zároveň jeho prvotinou. Teda prvotinou, vyšli posmrtne! Lenže to by Souček nesmel za svoj nesmierne plodný literárny život napísať desiatky vydaných kníh, zvyčajne bestsellerov, aby toto spojenie neznelo absurdne... Ostatne: však práve v absurditách si tajomný pán doktor, pokladaný za prapodivného "mimozemšťana", pripadal ako ryba vo vode - rovnako ako v hádankách. Tentoraz sa pustil do záhad historických, len: "Táto kniha nie je historickým dielom! "ako zdôrazňuje sám autor. Otvára si tak priestor k "prekročeniu" vedecké zovretosti historikov, lebo tu predovšetkým - osobitým tvorivým spôsobom - rieši dejinné záhady spojené so smrťou Gaia Julia Caesara či koniec života a smrť Ježiša Krista. Spať mu nedá ani podivný skon mladučkého českého kráľa Ladislava Pohrobka. Ďalej sa dozvieme zaručenou pravdu o historickom grófov