Otázniky nad hrobmi (Otazníky nad hroby) - Souček, Ludvík: 1926-1978; Szabová, Naďa; Hroch, Miroslav: 1932-; Michaláč, Jozef: 1944- (Bratislava Obzor, 1986)
Otázniky nad hrobmi, hoci zostali posledným dielom, ktoré obľúbený (a dávno už tiež kultový) spisovateľ, predčasne zosnulý doktor Ludvík Souček napísal - sú zároveň jeho prvotinou. Teda prvotinou, vyšli posmrtne! Lenže to by Souček nesmel za svoj nesmierne plodný literárny život napísať desiatky vydaných kníh, zvyčajne bestsellerov, aby toto spojenie neznelo absurdne... Ostatne: však práve v absurditách si tajomný pán doktor, pokladaný za prapodivného "mimozemšťana", pripadal ako ryba vo vode - rovnako ako v hádankách. Tentoraz sa pustil do záhad historických, len: "Táto kniha nie je historickým dielom! "ako zdôrazňuje sám autor. Otvára si tak priestor k "prekročeniu" vedecké zovretosti historikov, lebo tu predovšetkým - osobitým tvorivým spôsobom - rieši dejinné záhady spojené so smrťou Gaia Julia Caesara či koniec života a smrť Ježiša Krista. Spať mu nedá ani podivný skon mladučkého českého kráľa Ladislava Pohrobka. Ďalej sa dozvieme zaručenou pravdu o historickom grófov
Drakulovi, priblížime sa pravému (americkou justíciou utajovanému) vrahovi legendárneho prezidenta Abrahama Lincolna, zistíme ako a prečo bol zavraždený Napoleon a tiež sa dáme uniesť dobrodružnú polemikou o tajomstve Rasputina, "svätého" mága a cárovninho milenca. Naozaj bol nesmrteľný? Prečo ho nezabila dávka jedu, ktorá by normálne usmrtila armádu - ani guľky vystrelenej z vojenskej pištole? Souček to vie! Však tiež zdôraznil: "Ak by som nevedel viac, ako bolo o týchto chronicky známych osobnostiach publikované, nikdy by som túto knihu nepísal!"
Souček nám ako obvykle ponúka neobyčajné množstvo rôzne súvisiacich poznatkov, pričom pre riešenie záhad okolo smrti svojich kľúčových "hrdinov" volí osobité, obľúbené "priečne poznania". Jeho otázniky, vysvetľované obvykle iba "suchými" historikmi, tak tu pozeráme zároveň očami psychiatra, toxikológ, biochemika, astronóma a dokonca aj (dobovo inak vrcholne diskreditovaného) astrológa - to všetko vo čitateľnú a na patričných miestach aj humornom podaní Ľudovíta Součka.
Obsah: Úvod. Aj ty, Brutus? A hroby sa otvárali. Toto je moja krv... Záhadná smrť kráľa Holca. Drakulova rehabilitácia sa zamieta. Večný otáznik Hodvábnej masky. Cisár zomiera. Dobre utajený Jago. Doslov.
Keywords: príbehy autorské; biografické príbehy; osobnosti historické; Souček, Ludvík (český spisovateľ science fiction najmä pre mládež a literatúru faktu. * 17.05.1926 Praha, Česko - 26.12.1978 Praha, Česko); okolnosti smrti; vraždy; dejiny ľudstva; archeológia; próza; česká literatúra - texty; faktografická literatúra; Caesar, Gaius Julius (bol významný rímsky vojvodca a politik žijúci počas Neskorej rímskej republiky, autor niekoľkých literárnych diel, ktorý hral významnú úlohu v prechode rímskeho štátu od republiky k cisárstvu. * 13.07.100 pred Kr., Rím - 15.03.44 pred Kr., Rím); Ježiš Kristus, Ježiš Nazaretský (zvestovateľ obnovy Mojžišovho zákona, zakladateľ kresťanstva, historická postava neni vedecky dokázaná. Nar. 08-02 pred Kr. Betlehem - 29-36 Jeruzalem); Pohrobek, Ladislav, Habsburský nebo Holec (vojvoda rakúsky, uhorský kráľ ako Ladislav V., český kráľ ako Ladislav I., jediný syn cisára Albrechta II. a Alžbety Luxemburskej (1409 ľ 1442), dcéry cisára Žigmunda Luxemburského. * 22.02.1440 Komárno, Slovensko - 23.11.1457 Praha, Česko)