Dukáty v naftalíne - Dzvoník, Emil, 1923- (Nová próza, 1982)
Dukáty v naftalíne je román o združstevňovaní východoslovenskej dediny, v ktorom autor nastoľuje a rieši etické a aktuálne problémy tých čias. Hlavnou postavou je niekdajší maloroľník Ján Petro, ktorý sa za zabitie funkcionára dostane do väzenia. Po odpykaní trestu sa po rokoch vracia do novej skutočnosti, ktorú porovnáva s minulou, s tou pred združstevnením a svojím uväznením. Dejová osnova románu je tragická, nejde však s tragédiu spoločenskú, ale individuálnu, o tragický osud Jána Petra. Nakoniec aj on zisťuje, že socializácia dediny bola nevyhnutná a zákonitá.