Moje deti: Dva životy od kolísky po hrob - Šoltésová, Elena Maróthy, 1855-1939 (Hviezdoslavova knižnica, 1983)
Moje deti sa zrodili z radosti a zo žiaľu. Prosté ľudské šťastie a bolesť, ktorými sú popretkávané od prvého do posledného riadku, urobili z nich dielo nadčasovej platnosti. Patria medzi to najcennejšie a najpôvodnejšie, čo vzniklo v našej národnej literatúre. Pôvodný úmysel zápiskov o citovom a fyzickom vývoji detí Elenky a Janka sa pričinením životného napĺňania zmenil na výpoveď tragiky matkinho srdca.