Anastázia a iné poviedky (Anastasia syndrome and Othe Stories) - Higgins-Clark, Mary, 1927-; Pokorná, Anna; Sládek, Anton, 1956-; Prokešová, Viera, 1957-2008 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2000)
Zbierka poviedok vynikajúcej majsterky detektívneho žánru. Poviedky vyžarujú napätie a dramatickosť, každá z nich sa čitateľovi dostáva pod kožu. Láska, pomsta... násilná smrť. A nitky dôkazov v správnych rukách...
Mladý herec sa nevie zmieriť s tým, že školská režisérka pridelila úlohu jeho konkurentovi - a nikdy jej to neodpustí. Caroline, ktorá sa medzitým dala na právnickú dráhu, ani netuší, aké nebezpečenstvo jej hrozí..
Žreb, ktorý je víťaznou kombináciou lásky a násilnej smrti, zamieša karty medzi mladou dvojicou a starším rodinným priateľom...
Nesmelý, zakríknutý študent sa vášnivo zaľúbi do učiteľky a chystá jej i sebe prekrásnu budúcnosť...kým jej manžel po nej zúfalo pátra.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; detektívne romány; Higgins-Clark, Mary, vlastným menom Mária Terézia Eleonora Higgins Clark Conheeney (americká spisovateľka detektívných románov, 24.12.1927 Bronx, New York - ); thrillery; próza; americká literatúra - texty; Prokešová, Viera (slovenská poetka a prekladateľka, 2.8.1957 Bratislava - 31.12.2008 Bratislava)