Už nikdy sa nevrátim : (I' ll Never be Young Again) - Du Maurier, Daphne, 1907-1989 (Slovenský spisovateľ, 2001)
Ďalší známy román populárnej britskej autorky potvrdzuje, že svoj vycibrený štýl opäť dokonale zladila s napínavým dobrodružným príbehom odohrávajúcim sa v najmalebnejších zákutiach severnej a západnej Európy. Keď nedospelý Dick ujde z domu, v ktorom nad ním večne visí deptajúci tieň jeho otca, uznávaného anglického spisovateľa, ocitá sa zoči-voči vnútorným rozporom, aké zmietajú dušou každého vnímaného mladého človeka, hraničiacim s pokušením uniknúť im tým najdrastickejším spôsobom. Z najťažšieho ho vytrhne bývalý väzeň Jack, svojrázny, svetaskúsený, hlbokomyseľný a tak trochu tajomný muž, ktorý ho naučí inému pohľadu na svet a živé bytosti v ňom. Vzrušujúca plavba na palube lode vzdorujúcej rozmarom mora, na ktorú sa Dick s Jackom dajú najať ako členovia posádky, zážitky v nádhernej panenskej prírode drsných nórskych fjordov, putovanie nehostinnými horskými hrebeňmi Škandinávie a nakoniec smrteľná tragédia, ktorá obráti naruby celý jeho život, sú len predohrou k ďalšiemu vzťahu - láske k mladučk