Záhada smejúceho sa tieňa: Podľa postáv Roberta Arthura - Arden, William, 1924-2005 (Klub mladých čitateľov, 1989)
Jedného letného podvečera začujú Bob s Petrom v lese nad Rocky Beach zúfalý výkrik o pomoc. K ich nohám dopadne zlatý indiánsky amulet a zrazu sa pred nimi vynorí vysoký, hrbatý tieň s čudnou hlavou. Temnotou sa rozľahne bláznivý smiech. Jupiter objaví v amulete záhadný odkaz napísaný krvou. Traja pátrači sa neskôr dozvedia jeho obsah a zároveň aj to, že majú v rukách kľúč k obrovskému zlatému pokladu...