Dunajská kráľovná: Bratislavské báje, povesti a historické obrázky - Ďuríčková, Mária, 1919-2004; Cipár, Miroslav, 1935- (Bratislava Mladé letá, 1976)
Z predslovu knihy, ktorý autorka napísala, sa dozvedáme, že podobne, ako semienko stromu netuší, že nesie v sebe pamäť o svojich podzemných koreňoch, pamäť ľudu o sebe samom, pamäť o dakedajšom svojom bytí a myslení spolu s tvorivou fantáziou z vzácnej hlbinnej suroviny vymodelované sú teda tu. Spisovateľka pozdravuje nimi našu krásnu, milovanú Bratislavu.
Obsahuje aj vysvetlivky pojmov. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: povesti autorské; historické povesti; Bratislava (Slovensko); bratislavské povesti; dunajské povesti; báje slovenské; Ďuríčková, Mária, vl. menom Mária Masaryková, rodená Piecková (slovenská spisovateľka, prekladateľka, scenáristka a autorka literatúry pre deti a mládež, 29.09.1919 Zvolenská Slatina - 15.03.2004 Bratislava); mýty slovenské; legendy slovenské; slovenské povesti; próza; slovenská literatúra - texty; Bratislava (Slovensko); pre čitateľov od 9 rokov