Náš priateľ Jules - Švihran, Ladislav: 1931- (Mladé letá, 1983)
Životopisný román slovenského autora je skôr literatúrou faktu. Verne, vďaka svojej nesmiernej záľube po znalostiach pomohol vytvoriť nový druh literatúry - vedecký román. Zaujímavým stvárnením knihy, sú ilustrácie, ktoré sú z francúzskych novín a časopisov, vychádzajúcich v druhej polovici 19. storočia, v období, kedy Verne žil a študoval ich po knižniciach, kedy vzrušovali jeho obrazotvornosť. To, čo urobíme dnes fotografiou za niekoľko okamihov, museli vtedy v xylografických dielňach nakresliť a vyrývať priamo do kovových platní. Ich diela sa väčšinou dávno stratili v hromadách starého papiera. Iba časť z nich sa vďaka knižniciam a zberateľom zachovala.