Náš priateľ Jules - Švihran, Ladislav: 1931-; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Mladé letá, 1983)
Životopisný román slovenského autora je skôr literatúrou faktu. Verne, vďaka svojej nesmiernej záľube po znalostiach pomohol vytvoriť nový druh literatúry - vedecký román. Zaujímavým stvárnením knihy, sú ilustrácie, ktoré sú z francúzskych novín a časopisov, vychádzajúcich v druhej polovici 19. storočia, v období, kedy Verne žil a študoval ich po knižniciach, kedy vzrušovali jeho obrazotvornosť. To, čo urobíme dnes fotografiou za niekoľko okamihov, museli vtedy v xylografických dielňach nakresliť a vyrývať priamo do kovových platní. Ich diela sa väčšinou dávno stratili v hromadách starého papiera. Iba časť z nich sa vďaka knižniciam a zberateľom zachovala.
Výslovnosť cudzích mien a názvov. Zoznam Vernových diel. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: Švihran, Ladislav, pseudomym Roman Vrábeľ (slovenský spisovateľ, prozaik, autor literarúry faktu najmä pre deti a mládež, prekladateľ. Do roku 1938 žil v Belgicku, kam sa jeho rodičia odsťahovali za prácou. *15.12.1931 Liege, Belgicko -); biografie; životopisy; Verne, Jules (franc. prozaik, iniciátor vedecko-fantastického románu, 1828-1905); osobnosti literárne; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); francúzski spisovatelia; životopisné romány; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov