Rozprávky starej matere - Jančová, Mária, 1908-2003 (Mladé letá, 1999)
Rozprávky starej matere, keď stará mať rozpráva chorej vnučke o minulosti na slovenskej dedine, napísala v roku 1953 slovenská spisovateľka Mária Jančová. Vďaka nej už polstoročie čítajú deti túto knižku, ktorá je plná vzrušujúcich príbehov, v ktorých po väčších či menších peripetiách predsa len víťazí dobro nad zlom. Okrem toho rozprávky či už veselé alebo vážne ukrývajú v sebe liečivú silu, ktorá pomôže nielen chorému dievčatku, ale každej detskej duši. Rozprávky starej matere patria do zlatého fondu slovenskej literatúry.