Knižka maca Bonifáca: Pracovné listy pre deti s dyslexiou - Muntágová, Lívia; Čelestiaková, Katarína (Matica slovenská Martin, 2005)
Knižka Maca Bonifáca je vhodná na individuálnu i skupinovú prácu s deťmi. u ktorých bola diagnostikovaná dyslexia. Táto knižka je určená najmä deťom. ktoré sa pomocou bežných vyučovacích metód nenaučia plynule čítať otvorené slabiky a slová z nich zložené. Ak si tento krok žiaci dostatočne neosvoja. nezvládajú ani náročnejšie zatvorené slabiky a celková technika čítania je nesprávna.Prvé strany publikácie sú zamerané na nácvik čítania samostatnej slabiky a upevnenie sluchovej analýzy a syntézy slova. Odporúčame týmto cvičeniam venovať dostatok času. pričom i nácvik dvojslabičných slov v nasledujúcej časti je možné a vhodné využiť prednostne na nácvik samostatnej slabiky. Ďalšie cvičenia zamerané na zlepšenie zrakovej a sluchovej diferenciácie. intermodálneho a seriálneho vímania. pravoľavej orientácie atď. odporúčame podľa individuálnej potreby dieťaťa doplniť z iných zdrojov.
V druhej časti pracovných listov dieťa pracuje s krátkymi príbehmi. Dôležité je čo najlepšie natrénovať nové a dlhé slová. ktoré sú označené ako Slovník maca Bonifáca. Skôr ako začnú čítať článok. môžu nové a dlhé slová hľadať priamo v texte a tým si ho očami \"prehmatať\". oboznámiť sa s ním. Články. ktoré sú pre dané dieťa pridlhé. odporúčame čítať spolu s vyučujúcim - nahlas. alebo sa pri čítaní striedať. Dieťaťu umožnite pracovať podľa vlastného tempa. Inštrukcie k textom sú určené pre učiteľov alebo rodičov. Pre deti by bolo čítanie pokynov priveľmi náročné a vyčerpávajúce. čo by sa nepriaznivo prejavilo na samotnom nácviku čítania.
Pre čitateľov od 6 rokov.
Keywords: encyklopédie; náučná literatúra pre deti; dyslexia; slovenská literatúra - texty