Džarkovia - Tomaščík, Karol, 1919-1999 (Mladé letá, 1986)
Jeho škola , nebohatá na veselé príhody, je ďaleko od mamy, medzi kamarátmi rovnako chudobnými a hladnými ako on. Múdrosť v nej nenadobúda sa z knižiek, ale z každodenných skúseností. Často trpkých, nie však skľučujúcich. Je v nej veľa smutných príbehov,veľa ťažkých osudov, ale i nimi vykúpeného poznania, že človek medzi ľuďmi s rovnakým údelom nie je sám, že snaha pomôcť jeden druhému musí byť taká silná, aby dokázali premeniť svet. O tom snívajú všetci drotári, lebo pochopili, že ich túžba je túžbou mnohých.