Príhody od Hrona - Štubňa-Zámostský, Dominik, 1905-1970 (Stopy, 1985)
Cez školské okno spozorovali jedného dňa bystré chlapčenské oči dlhochvostú líšku. Líška prichádzala na náprotivú stranu, pravidelne a trpezlivo vyhrabávala miesta, kde cítila pach poľných myší. Pre chlapcov bola líška s krásnym červeným chvostom senzáciou, ktorú nebolo možno obísť len tak naprázdno...