Barunka : (Barunka) - Zápotocký, Antonín, 1884-1957 (Mladé letá, 1984)
Keď vyšla Barunka zaraz uchvátila srdcia tisícov a tisícov čitateľov, dospelých, mládeže,ba aj detí predškolského veku, ktoré si Barunku obľúbili z predčítavania svojich rodičov. Autor do nej vložil všetku svoju lásku k mládeži a všetku svoju starosť o zdravý duševný vývoj mladých ľudí. A všetku svoju lásku k životu a našej krajine, pre ktorej krásy mal také pozorné oko a taký hlboký cit.