Traja mušketieri po dvadsiatich rokoch : (Vingt ans apres) - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Klub mladých čitateľov, 1985)
Ked siahnete po tejto knihe, viete vopred, že vás v nej čakajú pestré a neobyčajné dobrodružstvá troch Ś ba vlastne štyroch mušketierov: Athosa, Porthosa, Aramisa a ď'Artagnana. Teraz je však každý z nich o dvadsať rokov starší. Práve toľko času uplynulo odvtedy, ako sa po mnohých dobrodružstvách v Paríži a v jeho okolí vybrali na odvážnu cestu do Londýna zachrániť česť svojej kráľovnej a ako prešli cez rozum prešibanému kardinálovi Richelieuovi. Za tých dvadsať rokov sa veľa zmenilo. Kardinál Richelieu zomrel, jeho nástupcom sa stal kardinál Mazarin, pôvodom Talian. Kým prvý snoval intrigy proti kráľovnej Anne Rakúskej, druhý jej pomáhal intrigovať proti iným a "pomáhal" jej i vládnuť, kedže ako regentka prevzala vládu za nedospelého syna. Zomrel totiž aj kráľ Ľudovít XIII. a na trón nastúpil päťročný Ľudovít XIV., budúci "kráľ Slnko". Krajina sa zmietala v ustavičných náboženských a vojenských nepokojoch a náš hrdinský štvorlístok sa utiahol do súkromia. Až po rokoch, vo veľkých ťažkostiach a v zajatí intrí