Dievča z majera - Čepčeková, Elena, 1922-1992 1922-1992 (Vybrané spisy Eleny Čepčekovej, 1982)
Eva, citlivé, plaché dievča z majera akoby do tohto sveta nepatrila. Kým jej rovesníci prijímajú život ako nevyhnutnosť, ako niečo, čo je dané a čo už nemožno zmeniť, ona má iné sny a túžby. Chce sa učiť, chodiť do školy, ale všetko, čo chce, zdá sa byť neuskutočniteľné. Dosiahne Eva svoj cieľ a splnia sa jej túžby? Pomaly a pútavo sa dej rozvíja, vstupujú do neho nové postavy: kláštorné sestry a chovanky, statkár Perneš a jeho syn, Viliam, partizán Martin. Zoznámite sa s ľuďmi, ktorí majú plné ústa vlastenectva a hrdinstva a z ktorých sa napokon vykľujú zbabelci, ale aj s tými, ktorí sú skutočnými hrdinami, hoci o tom nehovoria.