Tancuje s Vlkmi 2: Pokračovanie románu Tanec s Vlkmi (The Holz Road) - Blake, Michael: 1945-; Herman, Hviezdoslav: 1951-; Grečner, Dušan: 1944-2015 (Slovenský spisovateľ Bratislava, 2002)
Voľné pokračovanie svetoznámeho románu Tanec s vlkmi. Ďalšie osudy príslušníkov komančského kmeňa na pozadí americkej histórie. Zrážka dvoch civilizácií líšiacich sa v pohľade na životné hodnoty.
V románe voľne nadväzujúcom na predchádzajúce svetovoznáme dielo autor rozvíja príbeh heroickej postavy belocha v indiánskej komunite v 2. pol. 19. storočia. V navonok jednoduchom, ale poetickom rozprávaní opäť ožíva osada Komančov, pod vedením náčeľníka Desať medveďov a jeho najvernejších, ku ktorým patrí nielen bojachtivý Vietor vo vlasoch a beloch Tancuje s vlkmi, ale aj umiernenejšie krídlo, ktoré predstavuje Kopajúci vták. Hoci sú spriatelení Komančovia a Čejeni odhodlaní riešiť otázku svojho bytia a nebytia odporom voči agresívnemu bielemu votrelcovi, krvavé udalosti chtiac - nechtiac vyústia do názorovej roztržky medzi nimi. Na príčine nie je len hromadné vybíjanie bizónov, ktoré sú jediným zdrojom obživy pôvodných obyvateľov, ale aj snaha bielych umiestniť Indiánov do rezervácií...
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; dobrodružné romány; Indiáni; próza; Blake, Michael, celým menom Michael Lennox Blake (americký autor, najlepšie známy pre jeho filmovú adaptáciu románu Tanec s vlkmi. Nar. 05.07.1945 Fort Bragg, Severná Karolína, USA -); americká literatúra - texty; Grečner, Dušan (bol slovenský akademický maliar, výtvarník, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiak Albína Brunovského. * 21.08.1944 Skalica, Slovensko - 20.09.2015 Bratislava, Slovensko)