Lassie sa vracia : (Lessie come-home) - Knight, Eric, 1897-1943 (Mladé letá, 1966)
Baník Sam Carraclough z anglického kraja Yorkshire príde v dobe hospodárskej krízy v tridsiatich rokoch o prácu a napriek protestom svojho syna Joea, musí predať psa - krásnu a skvele vycvičenú kóliu Lassie. Kúpi ju vojvoda z Rudlingu, ktorý má neďaleko sídlo, aby s ňou vyhral na chovateľských súťažiach. Lassie sa však niekoľkokrát podarí ujsť a na svojho Joea čaká pred školou, ako je zvyknutá. Tiež ujde, aj keď ju vojvoda prevezie do vzdialeného severného Škótska. Lassie netuší, že má pred sebou najmenej 600 kilometrov, inštinktívne mieri na juh a počas cesty prežije mnoho dobrodružstiev.