Mariannina odplata: Dievčatá v bielom (La revanche de Marianne) - Pairault, Suzanne, 1897-1985; Gálová, Mária, 1949-; Mydlo, Svetozár, 1948-2014 (Bratislava Mladé letá, 1997)
Sirota Marianna končí školu pre zdravotné sestry. V nemocnici Charmilles, kde vykonáva prax, pracuje s ňou i jej krajan, mladý sekundár, doktor Claude Mael. Ich úprimné priateľstvo naruší nečakané nedorozumenie. Marianna sa dostane do konfliktnej situácie so svojím okolím, bez slovíčka sa zbalí a poberie sa k svojmu jedinému príbuznému, k strýkovi, žijúcemu na malebnom bretónskom pobreží. Poprosí ho o prístrešie, no zatají mu, prečo odišla z nemocnice. Strýko sa na nič nespytuje. Marianna nechce byť strýkovi na ťarchu, preto sa rozhodne, že nebude nečinne sedieť. Oľutuje, že si neskončila školu, lebo s diplomom vo vrecku mohla byť v rodnom kraji užitočná. Rázna a ambiciózna dievčina si včas prizná svoje chyby a unáhlenosť. Príbeh je preteplený rýdzim citom, vzájomnou ohľaduplnosťou a v mladom čitateľovi vzbudí šľachetné city.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; profesijné romány; lekárske prostredie; zdravotné sestry; Pairault, Suzanne, rodným menom Suzanne Remond (bola francúzska spisovateľka a prekladateľka detských kníh, ktorá pracovala predovšetkým pre nakladateľstvo Hachette. Je dcérou maliara Jeana REMONDA (1872-1913). * 1897 Paríž, Francúzsko - 1985 Évequemont, Yvelines, Francúzsko); próza; francúzska literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, výtvarný redaktor, grafický dizajnér aj poštových známok, karikaturista a ilustrátor. Pôsobil dlhoročne ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. Vytvoril viac ako 500 kníh, mnohé ilustroval. Verejnosť pozná jeho prácu pre Radošinské naivné divadlo, pre ktoré tvoril plagáty, bulletiny, ilustrácie i scény a s ktorým ho spájal originálny štýl a zmysel pre humor. Slovenské múzeum dizajnu uchováva mnohé práce a návrhy tohto originálneho autora. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko)