Tretinový chlap - Ševčovič, Peter, 1935-2006 (Mladé letá, 1988)
Desaťročný hrdina tejto knižky Paľo Bočka chcel byť predovšetkým čestný a spoznať veci, ktoré ho v huriavku vojny obkolesovali, také, akými naozaj boli. Lenže s vojnou prichodia chvíle, v ktorých ide o život, pozlátka z ľudí opadáva a spod nej sa vykľuje ich pravá podoba: statočnosť či nestatočnosť, odvaha alebo strach, česť, zradcovstvo, ziskuchtivosť, spravodlivosť, krutosť, sebectvo alebo láska.