Cézar Cascabel : (César Cascabel) - Verne, Jules: 1828-1905 1828-1905 (Knihy J. Verna, 1975)
Akcia začína v Sacramente v roku 1867. V Cascabels sú francúzska rodina umelcov cirkusových , ktorí strávili niekoľko rokov cestoval do Spojených štátov a v pláne vrátiť sa domov. Ich úspory ukradnúť, takže rodina si nemôže dovoliť lodi lístok. Namiesto toho, César Cascabel rozhodne cestovať po súši, cez Aljašku a Beringovho prielivu , cez Sibír a centrálne Rusko s ich kôň vypracované preprave , Belle-Roulotte (Fair Rambler). Neočakávajú, že nebezpečenstvo sa stane.