Cézar Cascabel (César Cascabel) - Verne, Jules: 1828-1905 1828-1905; Čákovská-Činovská, Marta; Veselý, Milan: 1939-2015 (Bratislava Mladé letá, 1975)
Akcia začína v Sacramente v roku 1867. V Cascabels sú francúzska rodina umelcov cirkusových , ktorí strávili niekoľko rokov cestoval do Spojených štátov a v pláne vrátiť sa domov. Ich úspory ukradnúť, takže rodina si nemôže dovoliť lodi lístok. Namiesto toho, César Cascabel rozhodne cestovať po súši, cez Aljašku a Beringovho prielivu , cez Sibír a centrálne Rusko s ich kôň vypracované preprave , Belle-Roulotte (Fair Rambler). Neočakávajú, že nebezpečenstvo sa stane.
Na ich ceste, oni zachráni na aljašskej hranicu, s pomocou natívne dievča Kayette, ruský politický utečenec, počet Narkine, koho so sebou, aby mohol opäť vidieť svojho otca v Rusku. Počet Narkine prijíma Kayette ako jeho dcéra. V Sitka , skupina svedkov prevodu Aljašky do Spojených štátov.
Na ich ceste z Port Clarence sa cestujúci bohužiaľ skončí na plávajúce ľadovce, ktorý driftuje na Lyakhovsky ostrovy v Severnom ľadovom oceáne . Tam sú zajatí domorodcami. Ďalšie problémy, vrátane politických tých, objaviť, ale Cascabels podarí dostať cez Ural do Perm a potom, ľahko, do Francúzska.
Animovaný televízny seriál inšpirovaný knihou bola v roku 2001 vo Francúzsku.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; sci-fi; Verne, Jules, celým menom Jules Gabriel Verne (bol francúzsky spisovateľ dobrodružných románov, vedceko-fantastických románov, sci-fi žánru. Jeho knihy sú dodnes obľúbené hlavne medzi mládežou. * 08.02.1828 Nantes, Francúzsko - 24.03.1905 Amiens, Francúzsko); dobrodružné romány; cestopisné romány; próza; francúzska literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Veselý, Milan (bol slovenský výtvarník, grafický dizajnér, scénofraf, popredný predstaviteľ grafického dizajnu na Slovensku, medzinárodne uznávaný. * 01.12.1939 Bratislava, Slovensko -25.09.2015 Bratislava, Slovensko)