Pošťák vždycky zvoní dvakrát. Pojistka smrti : (The Postman Always Rings Twice a double indemnity) - Cain, James Mallahan, 1892-1977 (Čtení na dovolenou, 1988)
Detektivní román Pošťák vždycky zvoní dvakrát vyšel poprvé v roce 1934 v Bostonu a vzápětí byl zakázán pro přemíru násilí a erotiky, typické prvky tzv. roman noir. Přesto se stal James M. Cain uznávaným autorem s osobitou vizí, popisující odvrácenou stranu Ameriky, a kniha i přiznanou předlohou Camusova Cizinece. Příběh náhodných milenců a jejich společně plánované vraždy rovněž inspiroval mnoho filmových tvůrců (např. Viscontiho Posedlost či stejnojmennou americkou filmovou adaptaci s Jackem Nicholsonem v hlavní roli).