Zhoreniská - Dzvoník, Emil, 1923-; Rosmány, Karol, 1937-; Marušiak, Jozef, 1932- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1979)
Obsiahly román debutujúceho autora iste prekvapí svojou vážnosťou, prienikom do čias minulých i súčasných. Je to román historický i súčasný, vychádza z poslednej vojny, no transcenduje vojnu na niečo, čo je niekedy osudom človeka, azda by sa dalo povedať prelínaním času. Román o domove, o mnohých ľuďoch, s ktorými prišli do styku dvaja hlavní hrdinovia Juraj Praudner a Jozef Gráč. Sú to mladí chlapci, dostávajú sa na východný front, kde jeden z nich zomrie a druhý oslepne, vracia sa domov a pokúša sa nájsť svojho druha a svoje miesto v živote.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; vojnové romány; druhá svetová vojna; próza; Dzvoník, Emil, vl. m. Michal Dzvoník (slovenský spisovateľ, prozaik, ktorý vstúpil do literatúry po druhej svetovej vojne. * 28.12.1923 Lastomír, Slovensko -); Marušiak, Jozef (slovenský prekladateľ, publicista. * 22.11.1932 Hybe, Slovensko -); slovenská literatúra - texty