Regionálne výskumy. Nová krása: Poviedka pre milovníkov literárnej historie : (Märkische forschungen) - Bruyn, Günter de (Tvorba národov, 1989)
Medzi hlavné postavy tejto knihy patrí popredný berlínsky vedátor Menzel a vidiecky učiteľ Potsch. Obaja sa zaoberajú životom a dielom básnika Schwedenowa, ktorý žil v období Francúzskej revolúcie. Menzel sa týmto výskumom venuje profesionálne, so záujmom, no zároveň aj s úmyslom oficiálne dosiahnuť úspech. Pre obohatenie svojich vedomostí chce využiť aj výskumy amatéra Potscha, ale keď zistí, že nezodpovedajú jeho tendencii, odmietne ich a zruší aj pôvodnú ponuku prijať Potscha do vedeckého ústavu ako spolupracovníka...