Regionálne výskumy. Nová krása: Poviedka pre milovníkov literárnej historie (Märkische forschungen) - Bruyn, Günter de; Krejčíková, Jana, 1951-2004; Humajová, Daniela, 1955-; Šimon, Ladislav, 1938-; Bočkay, Milan, 1946-; Blažo, Pavol, 1943-; Bžochová, Perla, 1935-1999 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1989)
Medzi hlavné postavy tejto knihy patrí popredný berlínsky vedátor Menzel a vidiecky učiteľ Potsch. Obaja sa zaoberajú životom a dielom básnika Schwedenowa, ktorý žil v období Francúzskej revolúcie. Menzel sa týmto výskumom venuje profesionálne, so záujmom, no zároveň aj s úmyslom oficiálne dosiahnuť úspech. Pre obohatenie svojich vedomostí chce využiť aj výskumy amatéra Potscha, ale keď zistí, že nezodpovedajú jeho tendencii, odmietne ich a zruší aj pôvodnú ponuku prijať Potscha do vedeckého ústavu ako spolupracovníka...
Doslov: Trpké komédie Guntera de Bruyna (Ladislav Šimon).
Keywords: poviedky autorské; historické poviedky; spoločenské poviedky; humoristické poviedky; próza; nemecká literatúra - texty; Blažo, Pavol (slovenský typograf, grafik, fotograf a výtvarný redaktor. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. * 16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Bžochová, Perla (slovenská prekladateľka, dlhoročná redaktorka vydavateľstva Slovenský spisovateľ, 18.11.1935 Košice - 06.01.1999 Bratislava)