Pod letným nebom (Pod letnim nebom) - Bubnys, Vytautas George, 1932-; Baštová, Vlasta; Mydlo, Svetozár, 1948-2014; Mydlo, Svetozár, 1948-2014; Hulmanová, Mária (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1979)
V tomto románe autor pokračuje v psychologickej a sociálnej analýze litovskej dediny. Ústrednou postavou príbehu je starý roľník Marčius Kreivenas a členovia rodiny. Na rozklade tejto patriarchálnej rodiny autor zobrazuje protirečenia medzi starým a novým, víťaziacu silu nového a kladie si pritom otázku, či krízu,ktorú prežíva Marčius a jeho rodina, nezavinil sám hrdina tým, že odtrhol svoje deti od pôdy...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; Bubnys, Vytautas George (litovský spisovateľ, prozaik, dramatik, esejista, politický a sociálny aktivista. * 09.09.1932 Čiudiškiai, debata farnosť, Litovsko -); sociálne romány; dedinské prostredie; próza; litovská literatúra - texty; Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, výtvarný redaktor, grafický dizajnér aj poštových známok, karikaturista a ilustrátor. Pôsobil dlhoročne ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. Vytvoril viac ako 500 kníh, mnohé ilustroval. Verejnosť pozná jeho prácu pre Radošinské naivné divadlo, pre ktoré tvoril plagáty, bulletiny, ilustrácie i scény a s ktorým ho spájal originálny štýl a zmysel pre humor. Slovenské múzeum dizajnu uchováva mnohé práce a návrhy tohto originálneho autora. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko)