Malinkatý kretén - Frýbová, Zdena, 1934-2010 (Šulc a spol, 1997)
Humoristický román, v ktorom dva írske teriéri Andrýsek a Ronánek presvedčujú dámu stredného veku, že i po rozvode môže byť život vynikajúci a vzrušujúci. Rozprávačka románu Ela hneď v úvode knihy šokuje svojho manžela, keď jeho návrh na rozvod príjme s bohorovným kľudom a okamžite si začne plánovať život podľa svojho. Nečakané maléry, nepríjemnosti a katastrofy, ktoré život prináša, sa páčia predovšetkým Ronánkovi, ktorý si vďaka svojej imunite voči akejkoľvek výchove vyslúžil prezývku Malinkatý kretén. Jeho reakcie na rôzne rodinné a spoločenské udalosti sú svojrázne. Rozmanité príbehy trojice Ely a jej psov ale aj ďalších postáv spojuje typický rozprávačský humor Zdeny Frýbovej, ktorý si opäť získal srdia čitateľov.