Francouzova milenka : (The French Lieutenant's Woman) - Fowles, John, 1926-2005 (Máj, 1976)
Ironicko-historický román. Na prvý povrchný pohľad sa román javí ako romantický ľúbostný príbeh z viktoriánskeho Anglicka plného predsudkov, pokrytectva a predovšetkým konvencií, čím aj je, ale po dôkladnejšom pohľade je to zároveň jeden z najlepších (post)moderných románov ľ príbeh rozpráva (píše) sučasník (Fowles) a veľmi výrazne to dáva najavo svojimi poznámkami, zaťahuje nás do diskusie o autorských problémoch, a to všetko so vzácnou schopnosťou odbočiť a upozorniť na sociálne, historické či literárne súvislosti bez toho, aby nudil, práve naopak, čitateľ bez zaváhania hltá jednu stranu za druhou.