Honoré de Balzac: Sesternica Beta. Bratanec Pons V. : (La cousine Bete. Le Cousin Pons) - Balzac, Honoré de, 1799-1850 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1984)
Sesternica Beta: Celý život prehliadaná stará panna Lisbeth prisahá svojej rodine pomstu. Spolu s krásnou Valériou rozprúdia vlnu intríg, okrádajú a nivočia rodiny. Príbeh je plný neresti, pomstychtivosti, klamstva ale aj krásy človeka. Vášeň k ženám privádza mužov na mizinu, upadajú na samé dno a strhávajú so sebou nevinných. Fyzicky a morálne sa zaživa rozkladajú. Veci sa však intrigánkam vymknú z rúk. Na scénu vstupujú obávaný Vautrain a rázne zasiahne.To však už vír udalostí strhne so sebou mnohých aktérov a napácha na ľuďoch nesmierne škody. V tejto dráme niet víťazov, sú len porazení.