Posledné dni Pompejí - Bulwer-Lytton, Edward George, 1803-1873 (Meteor, 1969)
Pompeje mali v čase keď ich pohltila sopka 30 000 obyvateľov. Bolo to kvitnúce mesto. Dva dni chrlila sopka lávu, kamene a vriacu vodu. Nik z tých, čo prežili, sa už do mesta nevrátil.