Posledné dni Pompejí - Bulwer-Lytton, Edward George, 1803-1873; Ruppeldtová, Tatiana, 1921-2006; Lenko, Július, 1914-2000 (Bratislava Tatran, 1969)
Pompeje mali v čase keď ich pohltila sopka 30 000 obyvateľov. Bolo to kvitnúce mesto. Dva dni chrlila sopka lávu, kamene a vriacu vodu. Nik z tých, čo prežili, sa už do mesta nevrátil.
Pompeje (tal. Pompei, lat. Pompeii) sú archeologická lokalita na mieste niekdajšieho antického mesta, ležiaca na pobreží Tyrrhenského mora v južnom Taliansku v regióne Kampánia. V povedomí ľudí sa spájajú so strašnou prírodnou katastrofou, ktorá mesto zasiahla a úplne zničila 24. augusta roku 79.
Keywords: romány autorské; historické romány; Pompeje (Taliansko); sopka Vezuvu; sopky; Bulwer-Lytton, Edward George; 1. barón Lytton PC (bol anglický politík , básnik, dramatik, románopisec a bol nesmierne populárny u čitateľské verejnosti. Nar. 25.05.1803 Londýn, Anglicko - 18.01.1873 Torquay, Anglicko); sfilmované romány; próza; anglická literatúra - texty; Ruppeldtová, Tatiana (slovenská novinárka, prekladateľka, 05.04.1921 - 25.01.2006); Pompeje (Taliansko); Lenko, Július, pseudonymy Daniel Jozef, Elo Strmina, J. Oknel, Valaský a i. (slovenský básnik a prekladateľ. * 10.12.1914 Hybe, Slovensko - 18.01.2000 Bratislava, Slovensko)