Valaská škola mravúv stodola - Gavlovič, Hugolín, 1712-1787 (Hviezdoslavova knižnica, 1982)
Z dôverného poznania svojho ľudu a z hlbokého sociálneho cítenia s pracujúcim človekom sa zrodilo dielo Valaská škola - mravov stodola, táto pokladnica praktickej múdrosti, dobrých rád a smelej kritiky majetných spoločenských vrstiev.