Taras Buľba (Taras Buľba) - Gogoľ, Nikolaj Vasiljevič, 1809-1852; Lehutová, Daniela, 1935-2007; Serdula, Ivan, 1926-; Meisner, Jan, 1939-; Kostolanská, Hana, 1928-2017; Semaková, Silvia, 1952- (Bratislava Tatran, 1976)
Taras Buľba je historická novela Nikolaja Vasilieviča Gogoľa. Prvýkrát vyšla v jeho zbierke Mirhorod v roku 1835. Námet čerpá z ukrajinských dejín 16.a 17. storočia. Rozpráva príbeh starého kozáka Tarasa Buľbu a jeho dvoch synov Andrija a Ostapa. Tarasovi synovia študujú na na akadémii v Kyjeve a vracajú sa domov. Všetci traja sa vydávajú na cestu k Záporožskej Siči v súčasnosti lokalizovanej v Ukrajine, kde sa pripoja k ďalším kozákom a idúcim do vojny proti poľskej šľachte.
Taras Buľba je Gogoľova najdlhšia novela. Práca je charakteristická tým, že v povahy postáv nie sú zveličené alebo groteskné ako bolo zvyčajné v Gogoľových neskorších dielach. Tento príbeh možno chápať v kontexte hnutia romantického nacionalizmu v literatúre, ktoré sa vyvinulo zo spojenia historických národných tém a romantických ideálov. S týmto dielom úzko súvisí pojem "ruskej duše". Príbeh je bohatý na dobrodružné a bojové scény, má však aj prvky Gogoľovho charakteristického humoru.
Keywords: poviedky autorské; historické poviedky; spoločenské poviedky; Gogoľ, Nikolaj Vasiljevič (ruský romantický spisovateľ a básnik ukrajinského pôvodu,hlavný predstaviteľ ruského kritického realizmu. Nar. 01.04.1809 Soročincy, Ukrajina - 04.03.1852 Moskva, Rusko); sociálne poviedky; Lehutová, Dana, rodená Rapantová Daniela (slovenská prekladateľka, redaktorka * 06. 05.1935 Bratislava, Slovensko - 05.10.2007 Bratislava, Slovensko); próza; ruská literatúra - texty