Paní Bovaryová : (Madame bovary) - Flaubert, Gustave, 1821-1880 (Máj, 1969)
Ema Bovaryová, ústredná hrdinka Flaubertovho románu, žije otupným a svojou monotónnou všednosťou ubíjajúcim životom s obmedzeným a nudným vidieckym lekárom. Prázdnotu života sa snaží naplniť snami o láske a vzrušujúcich zážitkoch. Prežije dva vášnivé ľúbotstné vzťahy, avšak vysnívaná a zidealizovaná láska nadobúda podobu citového a zmyslového zotročenia a poníženia. Ema, jej duševný, sny a spôsob uvažovania tak dali neskôr meno filozofii Bovaryzmu ako by sme mohli nazvať myslenie človeka, ktorý si vytvára o sebe falošné predstavy a dáva sa nimi viesť k závažným rozhodnutiam....