Jean Barois : (Jean Barois) - Gard, Roger Martin du, 1881-1958 (Státní nakladatelství krásné literatury, 1961)
Román autora známej kroniky Thibault podáva obraz zložitého duševného vývoja a prevratných názorových zmien francúzskeho vzdelanca, ktorý vyrastie v katolíckej rodine, neskôr sa od viery odkloní a stane sa bojovníkom za slobodu myslenia, ale na sklonku života sa k viere znovu vráti. Podstatnou časťou románu je opísanie Dreyfusovej aféry a zachytenie jej vplyvu na pokrokovú zložku mladej francúzskej inteligencie.