Ľadová sfinga : (Le Sphinx des glaces) - Verne, Jules: 1828-1905 1828-1905 (Knihy J. Verna, 1991)
Američan Joerning sa potrebuje zo súostrovia Kergueleny dopraviť do USA. Napokon sa mu podarí nalodiť na škuner Halbarna, no ako sa zdá, kapitán lode zošalel - je posadnutý príbehom Edgara A. Poea o dobrodružstvách Arthura Pyma a chce sa vydať k južnému pólu. Verí totiž, že jeho brat, ktorý tam stroskotal pred jedenástimi rokmi ešte žije a potrebuje jeho pomoc.