Adam Šangala - Jégé, Ladislav Nádaši, 1866-1940 (Čítanie študujúcej mládeže, 1984)
Dej románu sa odohráva začiatkom 17. storočia, v búrlivých časoch tureckého panstva v Európe, ozbrojených konfliktov medzi cisárom, reprezentantom katolíckej strany, a Bethlenom, zástancom reformácie. K obom stranám sa striedavo pridávajú hradní páni podľa toho, ktorá z nich im práve ponúka väčšie životné výhody. Adam Šangala nie je hrdina kráčajúci neochvejne za nejakým cieľom. Je hračkou v rukách nemilosrdného osudu, tragických náhod, a bráni si iba holý život, keď uniká pred panskou zvoľou a nespravodlivosťou.