Kocúr a zimný človek - Johanides, Ján, 1934-2008 (Slovenská próza, 1994)
Novela, bizarný príbeh nezvyčajný, zvláštny, čudný. Príbeh o človeku, hlavný hrdina Skielco. Dôchodca žije osamelý a chová len svojho starého kocúra. Ten sa mu zdá lepší, ako ľudia z jeho okolia. Podľa neho zvieratá človeka napomínajú, ako má žiť a ako zbytočne neubližovať iným. Skielco má susedu, ktorá žije sama a trpí a trápi sa tým, že jej okná panelákového bytu sú otočené k cintorínu. So svojim švagrom vymyslia plán ako sa zbaviť Skielca a dostať jeho byt. Stane sa pravý opak, keď jej sused navrhne výmenu bytu, ju musí odviesť záchranka. Plánovala to pre neho. Autor sledoval problémy mladých ľudí